31 Μάρτιος 2020, 12:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2020, 11:58

Θύμα του κορονοϊού και το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 – Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα»

  • Θύμα του κορονοϊού και το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 – Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα»
    (Φωτ. αρχείου)

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ανακοίνωσε ότι προχωρά στη ματαίωση των εκδηλώσεων «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2020 – Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας καθώς οι εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1940.

Το ΔΣ του σωματείου, ακολουθώντας τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και έχοντας πάντα έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης για τη δημόσια υγεία, μετά από τηλεδιάσκεψη αποφάσισε την ακύρωση των εκδηλώσεων. «Μόνο ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1940, κατέστη ικανός να εμποδίσει τους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σουρμένων Αττικής από την πραγματοποίηση του πατρογονικού τους ταφικού εθίμου. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν τότε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι εγκαταστάσεις των Γερμανών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού υπήρξαν στόχος βομβαρδισμών της συμμαχικής αεροπορίας» τονίζεται στο δελτίο Τύπου του σωματείου.

«[...] Το ιστορικό παρόν ορθώνεται μπροστά μας δύσκολο και ζοφερό. Παρ' όλα αυτά χρέος όλων μας είναι να μη σβήσει η ελπίδα· ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε να είμαστε ξανά μαζί και κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, θα διατηρήσουμε άσβεστη την παράδοσή μας και ζωντανά όλα όσα μας δίδαξε η ιστορία των προγόνων μας. Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να ανταμώσουμε και πάλι όλοι υγιείς και πιο δυνατοί από πριν» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο Γεώργιο Σαραφίδη και τον γενικό γραμματέα Χρήστο Γιαντομίδη.