31 Μάρτιος 2020, 00:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάρτιος 2020, 00:42

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την επιδημία

  • Ερντογάν: Η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την επιδημία
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Tamas Kovacs)

Σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα που πήρε η Τουρκία σύμφωνα με τις συστάσεις της επιστημονικής επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εγκαινίασε εκστρατεία αλληλεγγύης για συγκέντρωση χρημάτων για βοήθεια των αδυνάτων της κρίσης και προέφερε ο ίδιος επτά μισθούς του.

«Ανοίγουμε άμεσα νέα νοσοκομεία. Το νοσοκομεία μας στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως το νοσοκομείο του Οκμεϊντάν με 600 κλίνες άρχισε να λειτουργεί με πολύ υψηλά στάνταρντ. Εγκαινιάσαμε πριν λίγο καιρό το νοσοκομείο του Καρτάλ με 1150 κλίνες. Προγραμματίζουμε να εγκαινιάσουμε το Μάϊο το νοσοκομείο του Ικιτελλί. Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του νοσοκομείου του Γκιόζτεπε με 1.000 κλίνες και ελπίζω να αρχίσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει τη θέση της δημιουργώντας ισχυρές υποδομές στην υγεία τόσο σε προσωπικό όσο και σε φάρμακα αλλά και σε μονάδες εντατικής, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, επειδή έλαβε μέτρα για τον κορονοϊό πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες. Σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας τροφίμων, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Για την πορεία της επιδημίας στην Τουρκία, εμφανίστηκε αισιόδοξος χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. «Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την επιδημία. Όσο δίνουμε την ευκαιρία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας να πολεμήσει τον κορονοϊό, τόσο περισσότερο μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επιδημία. Τα νοσοκομεία μας μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα κατά της επιδημίας», δήλωσε.

Ο Ερντογάν δίνει τους μισθούς του για την εκστρατεία αλληλεγγύης
Ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δισ. τουρκικών λιρών για την υγεία, ενώ στο θέμα των διαγνωστικών τεστ είπε ότι ο αριθμός τους ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες την ημέρα και ισχυρίστηκε ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της πορείας της επιδημίας γίνεται με διαφανή τρόπο. «Κανένας ιός δεν είναι ισχυρότερος από την ενότητα μας και την αλληλεγγύη μας. Καμία ασθένεια δεν μπορεί να εμποδίσει το λαμπρό μας αύριο. Επειδή είμαστε Τουρκία», είπε και ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει μια «εθνική εκστρατεία αλληλεγγύης» με την ίδρυση ενός ταμείου όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει την προσφορά του για όσους έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι δωρίζει τους μισθούς του για το υπόλοιπο του χρόνου (7 μήνες) για την ενίσχυση της εκστρατείας. Επίσης αποκάλυψε ότι ορισμένοι υπουργοί έχουν ήδη κάνει παρόμοιες δωρεές και έχει συγκεντρωθεί το πόσο των 5.600.000 λιρών.

Ωστόσο ο Ερντογάν ζήτησε από τους πολίτες να μην σπεύδουν μαζικά στα νοσοκομεία και συνέστησε σε όσους δεν έχουν εργασία ή άλλες υποχρεώσεις να μένουν στο σπίτι και να εφαρμόζουν «ατομική καραντίνα». Επίσης να εφαρμόζουν τους κανόνες καθαριότητας και να μην πανικοβάλλονται.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.