30 Μάρτιος 2020, 23:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2020, 23:31

Σ. Τσιόδρας: Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο

  • Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως ο Σωτήρης Τσιόδρας – 35 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας 2
    Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Τσιόδρας)

«Βλέπετε πως, όπου εφαρμόζονται, τα μέτρα αποδίδουν. Όπως βλέπουμε και στην πατρίδα μας, μένουμε στο καλό σενάριο. Και το βλέπουν αυτό και άλλες χώρες», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, όπου ανακοίνωσε τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου πλέον έχουν καταγραφεί 43 θάνατοι από τη νόσο Covid-19. 

«Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Αναφερόμενος στις νεότερες θεραπείες στους ασθενείς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Αυτό όμως που θέλαμε να κουβεντιάσουμε και να μην αφήσουμε πέραν των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας των υγειονομικών, τα οποία είναι τα πολύ βασικά αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε και τη δυνατότητα να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, τις επόμενες εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. Και θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει. Άρα βλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτό μάλιστα θα το συζητήσουμε αύριο, είναι στα θέματα τα αυριανά και θα εισηγηθεί η ειδική υποεπιτροπή. Θα υπάρχει η χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης που ξέρετε ότι δίνεται σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης».

Μίλησε επίσης και για την έκτακτη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου εγκρίθηκε «η χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών, και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα».

Εμβολιασμοί στα παιδιά
Σχετικά με τη συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, η Επιτροπή, σε ομόφωνη απόφασή της, τονίζει πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας, υπογράμμισε  Σ. Τσιόδρας.

«Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν από δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις.

Είπε ακόμη ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρόκειται να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μόνο γονέα. Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις.