30 Μάρτιος 2020, 19:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2020, 19:35

Κατεδαφίζονται 450 κτήρια στο Ελληνικό

  • Κατεδαφίζονται 450 κτήρια στο Ελληνικό
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) η κατεδάφιση 450 κτηρίων στο Ελληνικό. Της συνεδρίασης του ΚΕΣΑ προήδρευσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτήρια από τους 958 κτηριακούς όγκους. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εκκίνηση της επένδυσης στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης. «Στη δραματική συγκυρία της πανδημίας, η αναγκαιότητα τέτοιων στρατηγικής σημασίας κινήσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος, η διατήρηση των διατηρητέων κτηρίων στο Ελληνικό, καθώς επίσης και των νεότερων μνημείων, έχει ήδη κριθεί από σχετικό Π∆ και µε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της έκτασης δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.

Ποια κτήρια διατηρούνται
Έτσι, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατηρούνται: τα διατηρητέα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, το διατηρητέο κτήριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών, το διατηρητέο αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), οι εγκαταστάσεις της ΕΥ∆ΑΠ, οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσµά και ∆αµιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας, οι εγκαταστάσεις του σταθμού Μετρό Αργυρούπολης, το Κέντρο ∆ιανοµής Ελληνικού (∆ΕΗ), τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα κτήρια της ΥΠΑ -Υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών, οι εγκαταστάσεις του τραμ, τα κτήρια της ΕΜΥ.

Όπως επίσης και: τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό, το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ), τα υπόλοιπα κτήρια (περί τους 900 κτηριακούς όγκους) καθώς και οι κατασκευές διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της έκτασης, θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφισθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος ανάπτυξης του ακινήτου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι με αυτήν την απόφαση «συμβάλλει για μια ακόμη φορά αποφασιστικά για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στο πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού».