30 Μάρτιος 2020, 16:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2020, 16:12

Σουηδία-κορονοϊός: Αριθμός-ρεκόρ εργαζομένων έχασε τη δουλειά του τον Μάρτιο

  • Σουηδία-κορονοϊός: Αριθμός-ρεκόρ εργαζομένων έχασε τη δουλειά του τον Μάρτιο
    (Φωτ.: EPA / Anders Wiklund)

Αριθμός ρεκόρ εργαζομένων στη Σουηδία ειδοποιήθηκαν πως τερματίζεται η απασχόλησή τους τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το ποσοστό που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε σήμερα η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης. «Ποτέ δεν έχουμε δει τόσο υψηλούς αριθμούς μέσα σε έναν μήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που απολύθηκαν διπλασιάστηκε», δήλωσε η Ανίκα Σάντεν, επικεφαλής αναλύτρια στη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης, σε συνέντευξη Τύπου.

Συνολικά 36.800 άνθρωποι έλαβαν ειδοποίηση για τερματισμό της εργασιακής σχέσης τους τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 3.292 τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η Σάντεν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσοι από εκείνους που έχουν λάβει ειδοποίηση θα χάσουν πράγματι τις δουλειές τους, και πως τα εκτεταμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι πιθανό να βοηθήσουν να σωθούν κάποιες θέσεις εργασίας.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να επιδράσουν σε μια ελάττωση του αριθμού των απολύσεων. Αλλά εκείνο που πρωτίστως καθορίζει πόσο αυξάνεται η ανεργία είναι το πόσο μακρά θα είναι η κρίση», είπε.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ανακοινώσει μεγάλο εύρος μέτρων, που περιλαμβάνει και εγγυήσεις δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογική αμνηστία και χορήγηση επιπλέον ρευστότητας στις τοπικές Αρχές, προκειμένου να τις βοηθήσει στη μάχη κατά του κορονοϊού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΧ.