29 Μάρτιος 2020, 21:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2020, 22:25

Τσιόδρας: Βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης της επιδημίας στη χώρα μας

  • Αρνητικά για κορονοϊό και τα 177 δείγματα στο Κρανίδι 2
    (Φωτ.: EPA / Tannen Maury)

«Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων ιατρικών συντακτών, και επανέλαβε την ανάγκη να συνεχίσουμε ενωμένοι, παραμένοντας σπίτια μας προκειμένου να ελέγξουμε την πανδημία.

«Εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και το πότε θα έχουν οι Αρχές μία ακριβέστερη εικόνα, ο Σ. Τσιόδρας είπε: «Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό και φυσικά η εικόνα των θανάτων, οι οποίοι δεν είναι νούμερα, αλλά είναι ζωές, είναι σημαντική και μας επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Όλα εξαρτούνται και εξαρτώνται από το πώς θα πάμε τις επόμενες εβδομάδες, πόσο συνεπείς θα είμαστε με την τήρηση των μέτρων».

Ερωτηθείς για το αν θα ήταν αποτελεσματικό να γίνονταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό συγκεκριμένων περιοχών (πχ όπως η Καστοριά), ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη στρατηγική. Ας μιλήσουμε ακόμα μία γιατί περισσότερα από 15.000 τεστ είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; 


Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

»Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική».

95 νέα κρούσματα
Όσον αφορά την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 95 νέα κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταγράφονται στην Αττική. Η μέση ηλικία των θυμάτων των νεκρών (39) από κορονοϊό είναι 71 έτη. Από τα θύματα, 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες, 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους, 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα).

Όπως είπε, ως σήμερα περισσότερα από 684.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με περισσότερους από 32.000 θανάτους. Πάνω από 146.000 άνθρωποι που μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν κι έγιναν καλά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν σε φάση ενεργού νόσου.

Ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι μετά από ενημέρωση από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για ασθενή με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό ο οποίος διαμένει σε δομή αστέγων που φιλοξενεί 130 άτομα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από όλους τους τρόφιμους καθώς και από το προσωπικό, ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση των στενών επαφών αλλά κυρίως των ατόμων υψηλού κινδύνου καθώς και για τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς (Κ) στην αίθουσα συσκέψεων στη Σμύνθη του Δήμου Μύκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης)

Ποια μέτρα παρατείνονται
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας συνεχίζονται. «Σε καθημερινή βάση, κάθε εξέλιξη, κάθε νέο δεδομένο αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική που ακολουθούμε στη δύσκολη μάχη που δίνουμε καθημερινά», σημείωσε και ανέφερε ότι με στόχο την ανάσχεση της διάδοσης του ιού παρατείνεται η ισχύς των ακολούθων μέτρων:

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δήμο Βόιου αποφασίστηκε ότι θα παραταθεί η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά, οι κάτοικοι των οποίων θα παραμείνουν σε καραντίνα ακόμα μία εβδομάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι τέσσερα ειδικά συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν σήμερα στην περιοχή της Θράκης, στη Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στον Έβρο για να μπορέσουν να πάρουν δείγματα υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Περίπου 165 δείγματα πάρθηκαν από τους ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα και σήμερα θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία. Αύριο θα βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να αποχωρήσουν για τα σπίτια τους, πλην των κατοίκων του Εχίνου, μια και είναι σε καραντίνα. 

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια, με επιμονή. Γιατί κάθε μέρα που μένουμε σπίτι, βρισκόμαστε και μία μέρα κοντύτερα στο να δούμε ξανά αγαπημένα μας πρόσωπα, στο να κερδίσουμε τη μάχη, στο να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Επιμένουμε και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι», δήλωσε με έμφαση ο Ν. Χαρδαλιάς.