29 Μάρτιος 2020, 08:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2020, 08:53

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μοιράζει στα μέλη του 5.000 μάσκες και 5.000 ασπίδες προσώπου

  • Κορονοϊός: 40 νέα κρούσματα και 160 θάνατοι συνολικά 2
    (Φωτ.: EPA / Erik S. Lesse)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα μοιράσει στα μέλη του, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του SARS-CoV-2, πέντε χιλιάδες ασπίδες προσώπου κι άλλες πέντε χιλιάδες υφασμάτινες μάσκες.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, μετά από επαναλαμβανόμενα αιτήματα από τα μέλη του για παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, ο ΙΣΘ προσπάθησε να αγοράσει από το εξωτερικό μάσκες, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί δέσμευσης στα τελωνεία των εισαγομένων ΜΑΠ. 

«Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, στραφήκαμε στην εγχώρια αγορά και προσεγγίσαμε επιχειρήσεις και εταιρείες ώστε να συνδράμουν σε ιδέες ή παραγωγή ΜΑΠ με ό,τι υλικά έχουμε διαθέσιμα στην χώρα μας. Έτσι με τη συνδρομή της εθελοντικής δράσης Covid-19 Response Greece, αγοράσαμε  για αρχή 5.000 ασπίδες προσώπου. Επίσης σε συνεργασία με βιοτεχνίες κατασκευάσαμε 5.000 υφασμάτινες μάσκες 2 επιπέδων οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν σε όλα τα μέλη μας. Ο κάθε ιατρός δικαιούται μία ασπίδα και μία μάσκα οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την υψηλότερη κατά το δυνατόν προστασία», εξηγεί ο ΙΣΘ στην ανακοίνωσή του.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμευθεί για την διάθεση ΜΑΠ (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά) τις επόμενες μέρες. Η διανομή μασκών και ασπίδων προσώπου θα ξεκινήσει σήμερα και θα εξυπηρετηθούν αρχικά οι πρώτες ειδικότητες αιχμής (παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, γενικοί γιατροί, ΩΡΛ και παιδίατροι) σε ειδικό stand που θα τοποθετηθεί επί της Λεωφόρου Νίκης στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους. Τη Δευτέρα (30/3) θα εξυπηρετηθούν όλες οι ειδικότητες.