29 Μάρτιος 2020, 00:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2020, 00:13

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να μείνει ο κορονοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό μετά την ίαση

  • Πανδημία SARS-CoV-2: 18 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα
    Ο Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας», υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Εάν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις, θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό νομίζω συμβαίνει στην Ιταλία και αυτό είδαμε από περιοχές στις οποίες υπήρχε πάρα πολύ υψηλή μετάδοση -επεκτάθηκε προς στις νότιες περιοχές. Και φυσικά οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε επάνοδο του ιού και επανάκαμψη του κύματος. Για αυτό και τα μέτρα βλέπετε όπου τηρούνται και όπου κρατιούνται, κρατιούνται για πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Να μην αμελούμε στα μέτρα, γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί».

Σε ερώτηση σχετική με το πόσο καιρό κάνει ο ανθρώπινος οργανισμός να καθαρίσει πλήρως μετά από τον ιό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Φαίνεται ότι μπορεί να παραμείνει ο ιός για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25, 27 μέρες στο γαστρεντερικό, στα κόπρανα, να απεκκρίνεται. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

»Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση. Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα».

Σχετικά με την καρδιοτοξικότητα του νέου ιού, ανέφερε ότι όντως φαίνεται να ισχύει αυτό, με άγνωστο μηχανισμό.

«Φαίνεται ότι και αυτός ο ιός έχει κάποια καρδιοτοξικότητα. Δεν είναι ακριβώς γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει. Ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα είχε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στην επιτροπή τη χρήση ενός καρδιοπροστατευτικού φαρμάκου, το οποίο λέγεται κολχικίνη και παρόμοιες ήδη δράσεις ακολουθούνται και από άλλους επιστήμονες στο εξωτερικό. Το φάρμακο αυτό ενδεχομένως να έχει μια προστασία για την καρδιά και για αυτό θα το δώσουμε στα πλαίσια ενός πολύ καλά οργανωμένου πρωτοκόλλου. Οι καρδιολόγοι μας είναι παγκοσμίου φήμης και έχουν εξαιρετική αναγνώριση και στο εξωτερικό. Και ελπίζουμε να δουλέψει και να προστατεύσει ακόμα περισσότερο από επιπλοκές τους νοσούντες στο νοσοκομείο. Όσον αφορά στις εγκύους, δεν φαίνεται ότι οι έγκυες έχουν κάποιον μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό, είναι πληθυσμός νέας ηλικίας», τόνισε.

95 νέα κρούσματα
Στην αρχή της ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών, ο Σ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει 95 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Γεγονός που ανέβασε τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 1.061. Όπως είπε, 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι. Οι 12 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Επίσης, σημείωσε ότι 47 από τους 69 διασωληνωμένους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενο νόσημα.

Πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ μιλώντας για τους 32 συνολικά θανάτους στη χώρα, έκανε γνωστό ότι η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται 25 άνδρες και 7 γυναίκες, οι περισσότεροι με κάποιοι υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι.