28 Μάρτιος 2020, 23:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2020, 00:16

Ιατρικές συνταγές στο κινητό – Ποια είναι η διαδικασία

  • Ιατρικές συνταγές στο κινητό – Ποια είναι η διαδικασία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στο φαρμακοποιό, έχουν από σήμερα οι πολίτες, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών για τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε ότι τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr και η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. 

Αναφορικά με την ενεργοποίησή της, σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση στην οποία θα εισέλθουν στους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Διευκρίνισε ότι θα ζητούνται και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με sms ή και με email.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί την συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που αφορούν την άυλη συνταγογράφηση, αντί να εκτυπώσει τη συνταγή, θα αποστείλει τον κωδικό της με sms ή και με email. Η εκτέλεση συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από τον γιατρό στον ασθενή, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, τότε η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με sms ή και email.