29 Μάρτιος 2020, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάρτιος 2020, 09:25

«Το μαύρο μαργαριτάρι του Ευξείνου Πόντου»: Αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στην Οδησσό

  • «Το μαύρο μαργαριτάρι του Ευξείνου Πόντου»: Αφιέρωμα της ΕΡΤ1 στην Οδησσό
    (Φωτ.: Facebook / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ)

Ένα αφιέρωμα στην Οδησσό, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο, όπου βρίσκεται η αφετηρία της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας και το ελληνικό στοιχείο παρουσιάζεται κυρίαρχο, είναι αφιερωμένη η σημερινή (16:00) εκπομπή της ΕΡΤ1 «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση. 

Η εκπομπή, που έχει τίτλο «Το μαύρο μαργαριτάρι του Ευξείνου Πόντου», αναδεικνύει την ξεχωριστή θέση που είχαν πάντοτε οι Έλληνες στην Οδησσό, την πόλη όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τις ρίζες τους στα ληξιαρχικά αρχεία της πόλης. «Η μητέρα μου έχει ελληνικές ρίζες. Το επώνυμο είναι Κάβουρα και από τα βιβλία έμαθα ότι προέρχεται από τη Χίο», λέει η Άννα. Στα πανεπιστήμια της πόλης, οι Ουκρανοί μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και μελετούν την ιστορία μας ενώ τρεις Έλληνες δάσκαλοι διδάσκουν τα ελληνικά στα σχολεία. «Στην Ελλάδα όταν τελειώνει το σχολικό έτος, αυτό που μένει στον δάσκαλο είναι το χαμόγελο και τα ματάκια των παιδιών, που λάμπουν. Σε αυτή τη χώρα, αυτό το ζούμε κάθε μέρα», λέει συγκινημένος ο κ. Κουκουβίνος. Η κ. Κωστοπούλου συνεχίζει: «Εδώ κατάλαβα ότι η Ελλάδα δεν έχει όρια. Είναι παντού κι αυτό με κάνει να νιώθω υπερήφανη».

«Η μουσική ενώνει τους λαούς και πολλές φορές λειτουργεί καλύτερα και από τους διπλωμάτες» τονίζει η Αγλαΐα Πολυχρονίδη, λυρική τραγουδίστρια ενώ ο διάσημος μαέστρος Καρλ Χόμπαρτ Ερλ συνηθίζει να λέει ότι η Οδησσός, ένα μωσαϊκό από εθνότητες που έμαθαν εδώ και δύο αιώνες να συνυπάρχουν και να δημιουργούν, είναι «η βόρεια πρωτεύουσα των Ελλήνων».

Και φυσικά, παντού υπάρχει το άρωμα Ελλάδας: Αγάλματα, μνημεία, η Πλατεία των Ελλήνων. Έντονη είναι και σήμερα η παρουσία του ελληνισμού στην Οδησσό. Το Ελληνικό Πάρκο, ένας σύγχρονος λειτουργικός χώρος 34.000 τ.μ. δημιουργήθηκε από έναν Έλληνα επιχειρηματία, τον κ. Παντελή Μπούμπουρα, δίπλα στο πιο τουριστικό σημείο της πόλης, τις σκάλες Ποτέμκιν.