28 Μάρτιος 2020, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 17:36

Με ποντιακή λύρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Σπυριδόπουλο

  • Με ποντιακή λύρα το τελευταίο αντίο στον Νίκο Σπυριδόπουλο
    (Φωτ.: ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, που υπηρέτησε με πάθος για δεκαετίες ολόκληρες, κηδεύτηκε χθες ο «δάσκαλος» της ποντιακής μουσικής παράδοσης Νίκος Σπυριδόπουλος. Ελάχιστοι συγγενείς και φίλοι, λόγω φυσικά των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την πανδημία του κορονοϊού, είπαν με οδύνη το «τελευταίο αντίο» στον Πόντιο λυράρη, στο νεκροταφείο των Πεύκων Αλεξανδρούπολης, του προσφυγικού χωριού όπου ο σπουδαίος οργανοπαίχτης γεννήθηκε.

Ο ήχος της ποντιακής λύρας, την οποία τόσο παθολογικά αγάπησε και υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή ο αείμνηστος Νίκος Σπυριδόπουλος ακουγόταν τη στιγμή που το χώμα της γης των Πεύκων σκέπαζε το φέρετρό του.

Ο «δάσκαλος» της λύρας ζούσε μόνος του τα τελευταία χρόνια και αντιμετώπισε προβλήματα υγείας. Η είδηση του χαμού του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στα αγαπημένα του πρόσωπα αλλά και σε πολλούς φίλους και γνωστούς –καλλιτέχνες και όχι μόνο. 

Είναι ενδεικτική η ανάρτηση στο facebook του Παναγιώτη Σιδηρόπουλου, ο οποίος –μαζί με ένα ολιγόλεπτο βίντεο από την κηδεία– έγραψε: «Σήμερα κηδέψαμε τον φίλο-Δάσκαλο και έναν μαχητή και αγωνιστή της ποντιακής μουσικής παράδοσης, τον Νίκο Σπυριδοπουλο. Δάσκαλε να είναι λαφρύν το χώμα που σε σκεπάζει...!!!».

Φυσικά, υπό άλλες συνθήκες, εάν δηλαδή δεν είχαν επιβληθεί τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, μαζί με τους ελάχιστους στενούς του συγγενείς θα ήταν δεκάδες οι φίλοι και οι γνωστοί, που θα βρισκόταν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν για το αιώνιο ταξίδι.