28 Μάρτιος 2020, 15:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 15:22

Κομισιόν: Προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για κοινά ομόλογα

  • Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε δύο δισ. ευρώ από τον SURE
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.: EPA / STEPHANIE LECOCQ)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το παρόν δεν σχεδιάζει την έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων, όπως δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις της Γερμανίας και άλλων χωρών ως προς την αμοιβαιοποίηση του χρέους.

«Το ομόλογο-κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό, οι επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες», είπε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Ωστόσο, τόνισε ότι ανησυχεί για το ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. «Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται χωρίς υπαιτιότητα σε αυτή την κρίση κορονοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε», πρόσθεσε.

Στην Κομισιόν, άλλωστε, όπως σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα ευρωομόλογα «δεν είναι το σχέδιο», καθώς υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια. «Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε», κατέληξε.