28 Μάρτιος 2020, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 15:48

Κορονοϊός: Ξεκίνησε η ελληνική μελέτη για την κολχικίνη

  • Ιταλοί χάκερς στη «μάχη» κατά του κορονοϊού σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Σε έναν περίπου μήνα Έλληνες επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν ένα πάμφθηνο χάπι με τη δραστική ουσία κολχικίνη, το οποίο χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής Καρδιολογίας Σπύρος Δευτεραίος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε 300 ασθενείς με κορονοϊό, οι οποίοι βρίσκονται στην αρχική φάση της νόσου. «Δεν θα θεραπεύσει, αλλά θέλουμε να δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά, και ίσως στους πνεύμονες», εξήγησε.

Η μελέτη έχει την ομόφωνη έγκριση από τον ΕΟΔΥ. Την ομάδα αποτελούν 70 επιστήμονες, καθηγητές Ιατρικής, καρδιολόγοι και πολλοί λοιμωξιολόγοι. «Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό, και κάποιοι άλλοι θα παίρνουν συμπληρωματικά την κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς και σε περίπου έναν μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη», ανέφερε ο Σπύρος Δευτεραίος.

Εάν αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει θετική επίδραση και ελάχιστες παρενέργειες, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να προλάβει τις επιπλοκές στην καρδιά. Άλλωστε, μελέτες δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ασθενείς με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για όσους δεν έχουν τέτοιο ιστορικό.

«Η πιθανή αποτελεσματικότητα της κολχικίνης θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν το φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό», πρόσθεσε ο Έλληνας καθηγητής. Στην έρευνα συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Yale και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία.

Η κολχικίνη χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση – θεωρείται φάρμακο εκλογής για τον μεσογειακό πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα. «Εμείς, έχοντας μελετήσει και παλιότερα την ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό», κατέληξε ο Σπύρος Δευτεραίος.

Παράλληλα με την ελληνική ομάδα, επιστήμονες από τον Καναδά ξεκινούν τη δική τους μελέτη για την κολχικίνη, με 6.000 ασθενείς με κορονοϊό.