28 Μάρτιος 2020, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 13:33

Έπειτα από τον δίμηνο αποκλεισμό λόγω του κορονοϊού, η Ουχάν προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα

  • Έπειτα από τον δίμηνο αποκλεισμό λόγω του κορονοϊού, η Ουχάν προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα
    (Φωτ.: EPA / YFC China Out)

Μια… υποψία επιστροφής στην κανονικότητα από σήμερα στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου στα τέλη Δεκεμβρίου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός που πλέον είναι μια παγκόσμια απειλή. Μετά από καραντίνα δύο μηνών, οι κάτοικοι θα μπορούν σταδιακά να ξαναδούν φίλους και συγγενείς, ορισμένες γραμμές του μετρό τέθηκαν σε λειτουργία και άνοιξαν σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης που μέχρι σήμερα την αποκομμένη.

Χαρακτηριστικό πλάνο στα τοπικά μέσα είναι το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας που έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με επιβάτες δεκάδες κατοίκους της Ουχάν που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους πριν από τον αποκλεισμό. «Με την κόρη μου ενθουσιαστήκαμε πολύ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 36χρονη που είχε να δει τον σύζυγό της εδώ και 10 εβδομάδες. «Έτρεξε προς τον πατέρα της, δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», πρόσθεσε αναφερόμενη στην κόρη τους.

«Θέλαμε να αγκαλιαστούμε αλλά τώρα είναι μια ειδική περίοδος, άρα δεν μπορούμε», ανέφερε στο Reuters ο Γκούο, ένας 19χρονος φοιτητής που ήταν αποκλεισμένος στη Σαγκάη όπου έκανε πρακτική άσκηση.

Στη βιομηχανική πόλη των 11 εκατ. στην κεντρική Κίνα τα πάντα είχαν σταματήσει να λειτουργούν, εκτός από κάποια καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης και τους μεταφορείς προϊόντων. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες, και όλα αφορούν «εισαγόμενα» περιστατικά. Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα 81.394 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3, στους 3.295.

Στην Ουχάν αντιστοιχεί περίπου το 60% των κρουσμάτων, αλλά τα περιστατικά έχουν μειωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, μια ένδειξη ότι τα μέτρα αποδίδουν. Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα τοπικής μετάδοσης ήταν τη Δευτέρα. Εντούτοις, κάτοικοι και εργαζόμενοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν με μάσκες και αντισηπτικά, ενώ η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς γίνεται μόνο με ειδικό κωδικό που αποστέλλεται στα κινητά.

Η ύπαρξη άγνωστου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού στην Κίνα έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την άρση των περιορισμών.

Πάντως, τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη παραμένουν κλειστά και στους δρόμους υπάρχουν ακόμα κίτρινα οδοφράγματα. Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει στις 8 Απριλίου, οπότε και θα ξαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια.