28 Μάρτιος 2020, 12:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 11:46

Ο ΔΣΑ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το επίδομα των 800 ευρώ

  • Μέχρι τις 15 Μαΐου παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων
    Αίθουσα ακροατηρίου Τριμελούς (φωτ. αρχείου: ΔΕΑ)

Να ενταχθούν και οι δικηγόροι στο μέτρο του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος αποφάσισε να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά της υπουργικής απόφασης. «Το ΔΣ του ΔΣΑ καταδικάζει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την προκλητική υπαναχώρηση της κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Οι δικηγόροι, όπως και επιστήμονες από πέντε ακόμα κλάδους, αντί του επιδόματος θα μπορούν να πάρουν μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, ύψους 600 ευρώ.

«Συνιστά προκλητικό εμπαιγμό, που υποτιμά τη νοημοσύνη όλων», λέει ο ΔΣΑ που επιμένει στην υπαγωγή των δικηγόρων στο επίδομα, το οποίο αυτομάτως συνδέεται με μείωση ενοικίου επαγγελματικής στέγης.

Επίσης ζητά μια σειρά από φορολογικά μέτρα (κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους, οφειλόμενα Δημοσίου), επίδομα ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, και την κατ' εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης οφειλών.

Ακόμα, ο ΔΣΑ ζητά την αναστολή της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ για όλους τους πολίτες, αλλά και την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, και την αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών.

Τέλος, προτείνει να διασφαλιστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης της δήλωσης για τη διεξαγωγή της δίκης χωρίς παράσταση δικηγόρου και διαδίκου, όπου αυτό προβλέπεται δικονομικώς.