28 Μάρτιος 2020, 10:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 09:53

Ιατρικές συνταγές στο κινητό από σήμερα – Πώς θα γίνεται η διαδικασία

  • Ιατρικές συνταγές στο κινητό από σήμερα – Πώς θα γίνεται η διαδικασία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, ώστε να απλουστευτεί η διαδικασία συνταγογράφησης, «με ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, καθιερώνεται η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για τις χρόνιες παθήσεις, χωρίς να χρειάζεται οι ασθενείς να επισκέπτονται τα ιατρεία.

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση (απαιτούνται οι κωδικοί του Taxisnet και ο ΑΜΚΑ).

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρίζει τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση δε που το μήνυμα έχει χαθεί –ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό–, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.