28 Μάρτιος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 08:33

Τα Σκόπια και επισήμως στο ΝΑΤΟ

  • Τα Σκόπια και επισήμως στο ΝΑΤΟ
    (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Εν μέσω της πανδημίας, την Παρασκευή η προσωρινή κυβέρνηση των Σκοπίων πήρε επισήμως το πράσινο φως από το ΝΑΤΟ και η χώρα έγινε το 30ό μέλος τη Συμμαχίας. «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξέλιξη που ενθαρρύνει την ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για τις χώρες που το επιθυμούν και είναι ικανές να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα της Συμμαχίας και να δεχτούν τις ευθύνες αλλά και τα προνόμια της ένταξης», πρόσθεσε.

Την Πέμπτη οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις τόσο με τα Σκόπια όσο και με τα Τίρανα, μια διαδικασία ωστόσο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.