27 Μάρτιος 2020, 19:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2020, 19:20

Spiegel: Η Τουρκία πυροδότησε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα

  • Spiegel: Η Τουρκία πυροδότησε τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα
    Δακρυγόνα και χημικά πέφτουν και σήμερα από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, στις Καστανιές Έβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Στις πληροφορίες από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) βασίζεται το ρεπορτάζ του Spiegel για την κρίση στα σύνορα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που ευθύνεται για τα επεισόδια με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Πυροδότησε εσκεμμένα τα επεισόδια στα ελληνικά σύνορα πριν από τέσσερις εβδομάδες», γράφει χαρακτηριστικά.

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει, ακόμα, ότι οι τουρκικές Αρχές ανάγκασαν τους πρόσφυγες να μπουν σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στην παραμεθόριο, και ότι ανάμεσα στο πλήθος αναμίχθηκαν τουρκικές κρατικές δυνάμεις, οι οποίες εμπλέκονται στις ταραχές στο φράχτη. Μάλιστα, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έθεσαν υπόψη των τουρκικών υπηρεσιών τις συγκεκριμένες πληροφορίες, για να εισπράξουν κατηγορηματική άρνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε από νωρίς την υποψία ότι οι τουρκικές δυνάμεις πυροδότησαν τα επεισόδια. Οι αξιωματικοί ασφαλείας που βρίσκονταν εν υπηρεσία στα σύνορα δήλωσαν στο Spiegel ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν Τούρκοι. Μερικοί από τους άνδρες αυτούς έριχναν οι ίδιοι πέτρες ή βοηθούσαν τους μετανάστες να κόψουν το φράχτη», γράφει το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, το Anadolu μεταδίδει ότι στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στην περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μεταφέρονται με λεωφορεία που μίσθωσε η νομαρχία Αδριανούπολης σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπου θα μπουν σε καραντίνα.