27 Μάρτιος 2020, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2020, 16:24

Σοκ στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία από τον κορονοϊό

  • Σοκ στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία από τον κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Quique Garcia)

Η πανδημία του νέου κορονοϊού θα οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 20% με 30% το 2020, όπως προέβλεψε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) που έως τώρα ανέμενε μείωση κατά 1-3% σε σχέση με το 2019.

Οι δε εισπράξεις αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 272-408 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των εσόδων του 2019. Πριν από την έναρξη της πανδημίας, η πρόβλεψη ήταν για αύξηση 3-4% του παγκόσμιου τουρισμού.

Αυτή η πτώση οφείλεται «στην άνευ προηγουμένη επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι τη νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς «με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης».

Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση είχε οδηγήσει τον τουρισμό σε μείωση κατά 4% το 2009. Το 2002, ύστερα από την επιδημία του SARS που στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους, η πτώση ήταν μόλις 0,4%

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Είναι σαφές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εταιριών του κλάδου», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο. Πάντως, στις αρχές Μαρτίου εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν η Ασία και ο Ειρηνικός.