28 Μάρτιος 2020, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάρτιος 2020, 18:58

Αγία Φωτεινή Μαντίνειας: Μία από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου (βίντεο)

  • (Πηγή: Up Drones)

Δυτικά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μαντίνειας βρίσκεται ίσως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου, ο ιερός ναός της Αγίας Φωτεινής, που ανήκει στον Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η θεμελίωσή του έγινε το 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε μητροπολίτη κυρό Θεόκλητο Β΄ Φιλιππαίο.

Εξωτερικά ο ναός διαφέρει από τα συνηθισμένα. Η διαφορετικότητα των υλικών, αλλά και η αρχιτεκτονική του, δημιουργούν συναισθήματα θαυμασμού στον επισκέπτη και τον οδηγούν παράλληλα σε σκέψεις και προβληματισμούς.

Σ' αυτόν το ναό έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία της βυζαντινής τέχνης με στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.

Είναι βέβαιο ότι στον ιερό αυτό χώρο η ψυχή ηρεμεί ενώ ο ανθρώπινος νους μπορεί να ταξιδέψει σε βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις.

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ, που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τον Δήμο Μαντίνειας.

  • Πηγή: inarcadia.gr.