27 Μάρτιος 2020, 01:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2020, 00:24

Αθώος ο παγκολίνος για τη μετάδοση του SARS-CoV-2

  • Αθώος ο παγκολίνος για τη μετάδοση του SARS-CoV-2
    (Φωτ.: EPA / Mak Remissa)

Οι κορονοϊοί που ανιχνεύθηκαν σε έναν μικρό αριθμό παγκολίνων που είχαν εισαχθεί λαθραία στην Κίνα είναι τελικά συγγενικοί με τον SARS-CoV-2, αλλά δεν είναι ο ιός που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ο βαθμός συγγένειας δεν είναι επαρκής για να δικαιολογηθεί η υπόθεση που είχε γίνει αρχικά ότι τα εν λόγω μυρμηγκοφάγα θηλαστικά αποτελούν τους ξενιστές που ευθύνονται άμεσα για το ξέσπασμα της επιδημίας. Όμως τα ευρήματα δείχνουν πως αυτά τα ζώα, τα οποία στην Ασία χρησιμοποιούνται τόσο ως τροφή όσο και στην παραδοσιακή ιατρική, αποτελούν όντως ένα ξενιστή κορονοϊών, και συνεπώς η πώλησή τους στις αγορές πρέπει να απαγορευθεί αυστηρά ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου άλλου ιού στους ανθρώπους στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Γι Γκουάν (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ) και Γιαν-Λινγκ Χου (Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκουανξί Κίνας), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανέλυσαν δείγματα από 18 παγκολίνους που είχαν κατασχεθεί σε επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στη νότια Κίνα το 2017 και το 2018. Η μελέτη αποκάλυψε την παρουσία κορονοϊών συγγενικών του SARS-CoV-2 στα πέντε από τα δεκαοκτώ ζώα.

Η γενετική συγγένεια κυμαίνεται από 85% έως 92%. Κανένας όμως από τους ιούς των παγκολίνων δεν διαθέτει ορισμένες βασικές μεταλλάξεις που υπάρχουν στον νέο ιό που πλήττει τους ανθρώπους.

Προς το παρόν οι νυχτερίδες θεωρούνται ο πιθανότερος αρχικός φορέας, ενώ άγνωστα παραμένουν άλλα ζώα-ξενιστές που μπορεί να λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι φορείς για τη μετάδοση στους ανθρώπους. Οι παγκολίνοι μπορεί να ήταν ένας τέτοιος ενδιάμεσος ξενιστής, όμως δεν είναι βέβαιο· πάντως, είναι τα μόνα θηλαστικά, πλην των νυχτερίδων, που έχει βρεθεί ότι μολύνονται με κορονοϊούς συγγενικούς του SARS-CoV-2.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.