26 Μάρτιος 2020, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2020, 00:23

Ιταλικό «όχι» στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τον κορονοϊό

  • Ιταλικό «όχι» στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: EPA / Chigi Palace)

«Πολύ δειλά» φέρεται να θεωρεί η Ιταλία τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί λόγω του κορονοϊού, γι’ αυτό και σύμφωνα με το Reuters ο Τζουζέπε Κόντε απορρίπτει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, η ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού προτού ακόμα ολοκληρωθεί η τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών-μελών.

«Πρέπει να αντιδράσουμε με τη λήψη καινοτόμων οικονομικών μέσων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το συντομότερο δυνατό», τονίζεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τζουζέπε Κόντε έδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διορία δέκα ημερών ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του. Με την προθεσμία φέρεται να συντάσσεται και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεζ – η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από τον SARS-CoV-2, καθώς καθεμία έχει περισσότερα θύματα απ’ ό,τι η Κίνα.

Χθες, εννέα κράτη-μέλη έκαναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει κορονο-ομόλογα προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την υγειονομική κρίση. Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου επισημαίνουν ότι αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, τώρα ή στο μέλλον. Σταθερά επιφυλακτική παραμένει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.