26 Μάρτιος 2020, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2020, 19:44

Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών

  • Mε πιστούς από σήμερα οι Θείες Λειτουργίες στους ναούς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητούν με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος. Όπως αναφέρεται, μια τέτοια εξαίρεση θα διευκολύνει την αποστολή της Εκκλησίας που οφείλει να προσεύχεται υπέρ υγείας του ποιμνίου, ενώ θα συμβάλει και στη διατήρηση της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος κάνει ειδική μνεία στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

Εξαίρεση ζητείται και για τα μοναστήρια, όπου ούτως ή άλλως η ζωή είναι κοινοβιακή, αλλά και για την τέλεση κηδειών σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές τα κοιμητήρια δεν διαθέτουν ναούς. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις των ιερών ακολουθιών.

Παράλληλα, με δεύτερη επιστολή της που υπογράφεται από τον αρχιγραμματέα, επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπεται η έξοδος από τα σπίτια να είναι και η ατομική προσευχή, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.