26 Μάρτιος 2020, 18:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2020, 22:24

Κορονοϊός στην Ελλάδα: 26 οι νεκροί, 57 ασθενείς σε ΜΕΘ – Σπάνια η επιπλοκή στον 42χρονο Γερμανό

  • Τσιόδρας: 16 νέα κρούσματα κορονοϊού, κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
    Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν έχει εκθετική αύξηση, αν και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, αναμένεται να δει κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – ήδη η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών την Κίνα.

Στην Ελλάδα, με βάση τη νεότερη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, έχουμε τέσσερις νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και 71 νέα κρούσματα (26 και 892 στο σύνολο, αντίστοιχα).

Από τους διαγνωσμένους ασθενείς με τη νόσο Covid-19, οι 57 παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι 54 είναι διασωληνωμένοι – στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» νοσηλεύεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ο κορονοϊός δείχνει να «προτιμά» τους άνδρες, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι ηλικιωμένοι, καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μόλις ένας από τους ασθενείς που κατέληξε από τις επιπλοκές της ιογενούς πνευμονίας δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Μέχρι στιγμής, 42 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Αναφορικά με τον χθεσινό θάνατο του Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η επιπλοκή που παρουσιάστηκε (θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα) είναι σπάνια και ότι μόλις πρόσφατα άρχισε να απασχολεί την ιατρική κοινότητα. Οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, άλλωστε, χορηγούσαν ειδική αντιπηκτική αγωγή για προληπτικούς λόγους. Με βάση τα δεδομένα από τους Κινέζους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η επιπλοκή αυτή αφορά ένα μικρό ποσοστό και δεν αλλάζει την εικόνα που έχουμε για όσους προσβάλλονται από τον ιό και είναι υγιείς, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Ο 42χρονος Γερμανός ήταν απόλυτα υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, γι' αυτό και η περίπτωσή του θορύβησε την ιατρική κοινότητα.

Στην Ελλάδα ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί και εκτιμά την πορεία της Covid-19, ενώ συνεχείς είναι οι κατευθύνσεις για τα θεραπευτικά σχήματα, καθώς κάποια έχουν σοβαρές παρενέργειες σε αίμα, καρδιά και ήπαρ. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο για όσους νοσηλεύονται αναθεωρείται με βάση τα νεότερα δεδομένα.

«Είμαστε στην αρχή της μάχης», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η πορεία της νόσου είναι ανάλογη της τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί.