26 Μάρτιος 2020, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2020, 20:23

Σημαία ηλικίας άνω των 100 χρόνων στο μπαλκόνι του Γιώργου Πολυχρονιάδη, στη Θεσσαλονίκη

  • Σημαία ηλικίας άνω των 100 χρόνων στο μπαλκόνι του Γιώργου Πολυχρονιάδη, στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια γαλανόλευκη σημαία, ηλικίας άνω των 100 ετών, κυμάτισε περήφανα σε μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Είναι η «προίκα» που έχει ο 54χρονος Γιώργος Πολυχρονιάδης από τον παππού του, την οποία φροντίζει να αναρτά στο μπαλκόνι του σπιτιού του σε όλες τις εθνικές γιορτές.

Πρόκειται για μια σημαία ξηράς, τετράγωνη και κυανού χρώματος που φέρει στο μέσον της λευκό σταυρό και κυματίζει σήμερα στην περιοχή της Σταυρούπολης.

«Με κάθε ανάρτηση της σημαίας θυμάμαι πολλά. Η οικογένεια μας ήταν αγωνιστική», εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πολυχρονιάδης.

Όπως είπε, ο παππούς του ήταν πολεμιστής στη Μικρά Ασία και με την επιστροφή του στην Ελλάδα παντρεύτηκε. Από τότε ξεκίνησε η ιστορία της σημαίας και μετά από κάμποσα χρόνια πέρασε στα χέρια του πατέρα του. «Ο πατέρας μου ήρθε να ζήσει στη Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή ο παππούς μου, ερχόμενος στην πόλη, του την χάρισε, θέλοντας να του δείξει πως τον σκέφτεται», συμπληρώνει.

«Όταν ήμουν παιδί κάθε φορά που βγάζαμε τη σημαία στο μπαλκόνι ο πατέρας μας έλεγε ιστορίες. Τώρα, που πέρασε στα χέρια μου, την βγάζω κι εγώ σε κάθε εθνική εορτή», προσθέτει ο Γ. Πολυχρονιάδης, αναφέροντας πως η συγκεκριμένη σημαία στη συνέχεια θα παραμείνει «προίκα» στην κόρη του.

Λόγω βέβαια της παλαιότητας έχει υποστεί φθορές, όμως φροντίζει να την συντηρεί και να την ράβει και προσέχει ιδιαίτερα τις ραφές που έχουν ξεφτίσει. «Χθες ειδικά που έβρεξε, έφυγε μια ακρούλα. Μετά τη γιορτή τη δίπλωσα και την αποθήκευσα στο συρτάρι, μέχρι την επόμενη επέτειο», καταλήγει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Καρ.