29 Μάρτιος 2020, 21:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάρτιος 2020, 12:26

Λευτέρης & Μπάμπης Ραφαηλίδης: Τα αδέλφια που υπηρετούν με ήθος και σεβασμό την ποντιακή μουσική παράδοση

  • Λευτέρης & Μπάμπης Ραφαηλίδης: Τα αδέλφια που υπηρετούν με ήθος και σεβασμό την ποντιακή μουσική παράδοση
    Λευτέρης και Μπάμπης Ραφαηλίδης με τη λύρα και το νταούλι, αντίστοιχα (φωτ.: Λευτέρης Ραφαηλίδης)

Τα αδέλφια Λευτέρης και Μπάμπης Ραφαηλίδης από τον Κορινό Πιερίας έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ποντιακή μουσική παράδοση και έχουν μεγαλώσει σε μια αμιγώς ποντιακή οικογένεια με τη λύρα και τα τραγούδια του ποντιακού ελληνισμού να ακούγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Υπήρξαν και οι δύο χορευτές και ενεργά μέλη του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου Κορινού «Εύξεινος Πόντος» από πολύ μικρή ηλικία, και τώρα μυούν τη νέα γενιά στα μονοπάτια της ποντιακής παράδοσης.

«Από πολύ μικρός έπιανα δειλά-δειλά τη λύρα στα χέρια μου, καθώς ο παππούς μου, Χαράλαμπος Αμβροσιάδης, ήταν λυράρης και κατασκευαστής και με απασχολούσε συχνά στο εργαστήριό του. Ο ίδιος έπαιζε συχνά και μου μάθαινε πώς να παίζω και εγώ. Αυτός ήταν η αφορμή της ενασχόλησής μου με το όργανο, αφού αυτό που έβλεπα στο βλέμμα του όταν έπαιζε και τραγουδούσε, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Έτσι, μυήθηκα κι εγώ! Τον αδελφό μου τον κέρδισε το νταούλι» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Λευτέρης Ραφαηλίδης.

Ο Λευτέρης ξεκίνησε να παρακολουθεί τα μαθήματα ποντιακής λύρας του συλλόγου με δάσκαλο τον Δημήτρη Αμπερίδη, ενώ ο Μπάμπης νταούλι με δάσκαλο τον Λάμπη Ελευθεριάδη. «Από 13 ετών ασχολήθηκα επαγγελματικά –παρά τις επιφυλάξεις των γονιών μου– με το λατρεμένο μου όργανο, και συνεργάστηκα με μεγάλους Πόντιους καλλιτέχνες.

»Από 16 ετών ξεκίνησα να διδάσκω ποντιακή λύρα στα παιδιά του σωματείου μου» συμπληρώνει ο Λευτέρης.

Όσο για τα βιώματά τους, λέει: «Μεγαλώσαμε με παππούδες και γιαγιάδες που μας μιλούσαν συνέχεια για το μεγαλείο του ποντιακού ελληνισμού. Θυμάμαι έντονα τον παππού μου Χαράλαμπο να τραγουδά στη γυναίκα της ζωής του, Σοφία, το "Σοφίτσα μ' έξ' μ' εβγαίνεις" και να την κοιτάει με αγάπη πάντα στα μάτια. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί που μας μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι».

Οι συνεργασίες τους και οι δουλειές τους μιλούν από μόνες τους. Μπορεί να είναι νέοι και οι δύο, αλλά μέχρι τώρα έχουν συνεργαστεί με όλους τους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής σκηνής. «Παναγιώτης Ασλανίδης, Γιάννης Κουρτίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Κώστας Θεοδοσιάδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, Θεόφιλος Πουταχίδης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Χρήστος Τσενεκίδης, Χρήστος Συρανίδης και Βασίλης Τοπαλίδης είναι μερικοί από αυτούς. Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω προσωπικά στον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, με τον οποίο έκανα το βάπτισμα του πυρός στο ποντιακό πανηγύρι Κορινού, 12 ετών. Με έκανε να πιστέψω στον εαυτό μου, ενώ το ήθος του δεν το ξεχνώ μέχρι σήμερα» καταλήγει ο Λευτέρης.