26 Μάρτιος 2020, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2020, 13:19

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ διορθώνει τηλεγράφημα για «πτήση τουρκικού F-16 πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο»

  • Το ΑΠΕ-ΜΠΕ διορθώνει τηλεγράφημα για «πτήση τουρκικού F-16 πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο»
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Στην επανόρθωση τηλεγραφήματος που μεταδόθηκε χθες, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, και αναφερόταν στην πτήση τουρκικού F-16 στο FIR Αθηνών, προχώρησε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως αναφέρει ο αρχισυντάκτης βάρδιας Γιάννης Νάνος, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το λάθος, εκ παραδρομής έγραψε πως «μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης “πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο”».

Ακολουθεί η επανόρθωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ για τηλεγράφημα της 25ης Μαρτίου σχετικά με πτήσεις τουρκικών F-16
Στο τηλεγράφημα με τίτλο: «Μπαράζ πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο λίγα λεπτά μετά τις πτήσεις των ελληνικών F-16 για την 25η Μαρτίου» που μεταδόθηκε την 25η Μαρτίου στις 15:09, ο αρχισυντάκτης βάρδιας Γιάννης Νάνος που επιμελήθηκε το κείμενο, εκ παραδρομής έγραψε ότι το μεμονωμένο τουρκικό F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης "πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο".

Το ορθό είναι ότι πάνω από τις παραπάνω περιοχές πέταξε μόνον το ζεύγος των ελληνικών F-16 που πραγματοποιούσε εκείνη την ώρα πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο και ουδέποτε το τουρκικό F-16.

Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που μπορεί να προκλήθηκε.

Γιάννης Νάνος

Ακολουθεί διορθωμένο το πλήρες τηλεγράφημα

«Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, μεμονωμένο τουρκικό F-16  που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ύψος της Νέας Βύσσας  στα 15.000 πόδια και βγήκε από την ευρύτερη περιοχή προς την Ορεστιάδα, στις 11:32 το πρωί. Λίγα λεπτά δηλαδή, μετά την απόδοση τιμών από τη φρουρά στη σημαία, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, στο επιτηρητικό φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου και την ταυτόχρονη διέλευση ενός ζεύγους μαχητικών F-16  της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο ελληνικό ζεύγος αεροσκαφών, στη συνέχεια, πέταξε πάνω από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο και Χίο.

Στις 11:56 π.μ. ζεύγος τουρκικών F-16 που επίσης εισήλθε στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τον 'Αγιο Ευστράτιο  στα 14.000 πόδια. Εννιά λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου μόλις στα 3.000 πόδια.

Στις 12:25 μ.μ. άλλο ζεύγος ζεύγος τουρκικών F-16 που  επίσης εισήλθε στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από

-Το  Φαρμακονήσι στα 10.000 πόδια,

-Τους Λειψούς  στα 7.400 πόδια, τρία λεπτά αργότερα,,

-Την Παναγιά και τις Οινούσες  στα 26.000 και 28.000 πόδια στις 12:53 μ.μ., αντίστοιχα και

-Τις Οινούσες  στα 25.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Υπενθυμίζεται ότι με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής επετείου ελληνικά F-16  πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από:  

- Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άκτιο, Μεσολόγγι,

- Χανιά, Κω, Ρόδο, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, 'Αγιο Νικόλαο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο,

- Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα, Γύθειο, Πύργο, Άραξο,

- Λάρισα, Βόλο, Σκύρο, Σάμο, Ψαρά, Κάλυμνο και Πάτμο».