26 Μάρτιος 2020, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μάρτιος 2020, 08:42

Τι πρέπει να κάνουμε όταν στο σπίτι νοσεί κάποιος από κορονοϊό

  • Κορονοϊός: Οκτώ νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος 4
    (Φωτ.: Pixabay / Willfried Wende)

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας συνεχίζεται, όπως ανέφερε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, χωρίς να παρατηρείται προς το παρόν μεγάλη εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων, παρότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού σ’ όλο τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε ακόμη ξεκάθαρο ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία και σε νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Μάλιστα, κάλεσε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα σε κάθε ηλικία, αν δεν μπορούν να απευθυνθούν στον θεράποντα γιατρό τους ή δεν έχουν έναν γιατρό αναφοράς, να επικοινωνούν αμέσως με τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους για οδηγίες μόλις τα συμπτώματα αρχίσουν να επιδεινώνονται.

Αναφερόμενος σε όσους νοσούν κατ’ οίκον επανέλαβε ότι είναι σημαντική η τακτική επικοινωνία με γιατρό. «Να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο απ’ αυτούς. Η φροντίδα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο, που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε.

Ακόμα είπε ότι ο ασθενής πρέπει να περιορίζει τις μετακινήσεις στο σπίτι. «Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί», πρόσθεσε και ανέφερε ότι εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μαντίλι που θα πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από τον κύκλο εργασιών στο σπίτι, όπως μαγείρεμα, χρήση τουαλέτας και πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη απολύμανση των επιφανειών η οποία, όπως εξήγησε, μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει τέσσερα κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για όλα τα μέλη της οικογένειας», κατέληξε.