25 Μάρτιος 2020, 22:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2020, 21:50

Έκλεισε ο Πανάγιος Τάφος λόγω του κορονοϊού

  • Έκλεισε ο Πανάγιος Τάφος λόγω του κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Για προληπτικούς λόγους λόγω της επιδημίας με τον SARS-CoV-2 από την Τετάρτη ο Πανάγιος Τάφος θα παραμείνει κλειστός. Το μέτρο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των Εκκλησιών – νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η εντολή ισχύει για μία εβδομάδα, αν και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση», είπε Ουάντι Άμπου Νάσαρ, εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων.

Η απόφαση ελήφθη την ώρα που οι χριστιανοί προετοιμάζονται για το Πάσχα, μία περίοδο κατά την οποία συνήθως χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες συρρέουν στην Ιερουσαλήμ. Το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου και των Ελληνορθόδοξων μία εβδομάδα αργότερα.

Σύμφωνα με τον Ουάντι Άμπου Νάσαρ, εάν το μέτρο συνεχιστεί και φτάσουμε στην περίοδο του Πάσχα τότε οι εκκλησιαστικές Αρχές ελπίζουν σε μια λύση που θα επιτρέψει την τέλεση των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και τον εορτασμό της Ανάσταση, ενδεχομένως με λιγότερο κόσμο στο ναό.

Επίσης, οι ισραηλινές Αρχές ζήτησαν να κλείσουν και όλες οι συναγωγές και η προσευχή να γίνεται στο ύπαιθρο χωρίς να συγκεντρώνονται πάνω από δέκα πιστοί κάθε φορά. Επίσης, κάλεσαν τους εβραίους να μην φιλούν τις πέτρες στο αρχαίο τείχος στην άκρη του Όρους του Ναού (Πλατεία των Τεμενών). Από την Κυριακή έχουν σταματήσει και όλες οι προσευχές στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Άκσα.