25 Μάρτιος 2020, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2020, 18:48

Εννέα χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορονοϊό

  • Εννέα χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: EU / Dati Bendo)

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει κορονο-ομόλογα προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια για την υγειονομική κρίση, απηύθυναν οι ηγέτες εννέα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου επισημαίνουν ότι αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης, τώρα ή στο μέλλον.

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά [...] προς όφελος όλων των κρατών-μελών [...], προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορονοϊό», επισημαίνεται στην επιστολή που εστάλη σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, η Ένωση καλείται να εξερευνήσει άλλα εργαλεία, όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό για το 2020 και το 2021.

Η θέση της Γερμανίας
Σταθερά επιφυλακτική παραμένει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων. Αντιθέτως, το Βερολίνο, όπως δήλωσε  σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι», πρόσθεσε.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση-φάντασμα» τη σχετική με κορονο-ομόλογα, η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.