24 Μάρτιος 2020, 20:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 20:52

Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα

  • Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα
    Άνθρωποι με μάσκες προστασίας μπροστά από το γραφείο της ΕΕ στα Σκόπια (φωτ.: EPA / GEORGI LICOVSKI)

«Ναι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και υπό όρους με την Αλβανία είπαν, σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και σύμφωνα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι «στέλνει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια: το μέλλον σας βρίσκεται στην ΕΕ».

Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των πρεσβευτών (μονίμων αντιπροσώπων) των χωρών τους στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πολιτική συμφωνία» η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους ηγέτες των χωρών μελών στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί επίσης με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και κατόπιν να επιβεβαιωθεί γραπτώς.

Ο δρόμος αναμένεται ότι θα είναι πιο δύσκολος για την Αλβανία, αφού Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν από τα Τίρανα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, η Αλβανία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών, να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς επίσης και να συγκροτήσει ειδικές δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ικανοποίηση στα Σκόπια
Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας εξέφρασε την «έκδηλη» ικανοποίησή της για την σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

«Η ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε και δίνει τέλος στην αναμονή που διήρκεσε 15 χρόνια, από τότε που λάβαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η χώρα του μπορεί πλέον να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.