24 Μάρτιος 2020, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 17:23

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό – Στα όριά του το σύστημα τροφοδοσίας

  • Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον κορονοϊό – Στα όριά του το σύστημα τροφοδοσίας
    (Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εξελιχθούν σε επίκεντρο της επιδημίας Covid-19, ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στον εφοδιασμό των πολιτειών με ιατρικό εξοπλισμό και μέσα υγειονομικής προστασίας, ενώ οι τοπικές Αρχές σε ολόκληρη την χώρα σημαίνουν συναγερμό για ένα σύστημα τροφοδοσίας στα όρια της κατάρρευσης.

«Η παγκόσμια αγορά προστατευτικών μασκών είναι τρελή. Βοηθούμε τις πολιτείες να πάρουν εξοπλισμό, αλλά δεν είναι εύκολο», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν την έλλειψη συντονισμένης δράσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο μεσούσης της επιδημίας, λέγοντας ότι με τις κοινότητες να ενεργούν μόνες τους τις βάζει σε ανταγωνισμό για προμήθειες με άλλες πολιτείες, δήμους, την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακόμη και άλλες χώρες.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο απηύθυνε έκκληση για αναπνευστήρες, προστατευτικές μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα και αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κρίσιμης σημασίας προμήθειες. Οι αρχές της Καλιφόρνιας, το άλλο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ζητούν επιπλέον 50.000 νοσοκομειακές κλίνες.

Κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει την Defense Production Act, ένα μέτρο που θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιταχύνει την παραγωγή. Την Κυριακή ο πρόεδρος απάντησε ότι διστάζει να κάνει μια τέτοια κίνηση γιατί «η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων δεν είναι καλή έννοια».

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό Κογκρέσο αγωνίζεται με το οικονομικό πακέτο στήριξης για την κρίση του κορονοϊού, που περιλαμβάνει ενίσχυση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία εξέφρασαν χθες αισιοδοξία.

  • Αναδημοσίευση από Γαλλικό Πρακτορείο / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.