24 Μάρτιος 2020, 21:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 22:09

Ο... ορφανός Αστερίξ και οι περιπέτειές του στην ποντιακή διάλεκτο (βίντεο)

  • Ο... ορφανός Αστερίξ και οι περιπέτειές του στην ποντιακή διάλεκτο (βίντεο)
    (Από το τεύχος «Το ζιζάνιον»)

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο Γάλλος σκιτσογράφος που έγινε παγκόσμια γνωστός για τις ιστορίες του ανυπότακτου γαλατικού χωριού που σχεδίαζε με τον Ρενέ Γκοσινί. Ο μικρόσωμος και πανέξυπνος Αστερίξ, ο μεγαλόσωμος και αφελής κολλητός του, ο Οβελίξ (πάντα με το σκύλο του, τον Ιντεφίξ), καθώς και η παρέα τους, γεννήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 1959. Η δημοφιλής σειρά έκανε το ντεμπούτο της στο περιοδικό Pilote, και από τότε μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 110 γλώσσες και διαλέκτους αποκτώντας φανατικό κοινό σε όλη την υφήλιο.

Κάποιες από τις ιστορίες του μικρόσωμου Γαλάτη αποδόθηκαν και στην ποντιακή διάλεκτο, από τον καθηγητή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Σαββαντίδη.

Στην εσωτερική σελίδα τίτλου του τεύχους Το ζιζάνιον διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Έργατα και δουλείας τη Αστερίκονος όταν εσέβεν 'ς σο χωρίον ατ' – Το ζιζάνιον – Εζωγράφσεν ατο ο de Uderzo, το κείμενον έγραψεν ο de Gosciny, εμετάφρασεν τοι Σαββάντων ο Γέργον»!

Το πόσο... μερακλήδικα έγινε αυτή η δουλειά αποδεικνύεται από το ότι στο τεύχος περιλαμβάνεται κι ένα τετρασέλιδο με ιστορικά στοιχεία για την ποντιακή διάλεκτο, καθώς και γλωσσάρι.


(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Αστερίκον λοιπόν, και Οβελίκον, Πανοραμίκον, Ζαγκοφωνίκον και Ακριτονίκον οι βασικοί ήρωες, και έπονται το Σκυλοπούλ' (Ιντεφίξ), ο Αλφαβητίκον και ο Καλομηνίκας, ενώ ο Λυκοπάππος (ο Μαθουσαλίξ) αποκαλεί τη νεαρή σύζυγό του «ρίζα μ'».

Το μικρό ανυπότακτο χωριό της Γαλατίας μιλά και γλεντά ποντιακά, και ξετρελαίνει τους απανταχού Ποντίους!

Ο Γέργον ο Σαββάντων έχει αποδώσει επιπλέον τα τεύχη Σπαθία και Τριαντάφυλλα και ο Αστερίκον σα Ολυμπιακά τ’ Αγώνας.

Με τα καμώματα του Αστερίξ ασχολήθηκε και η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής το 2014, με τον δημοφιλή Γαλάτη να δηλώνει αποφασιστικά: «Θα μαθίζ’ ατον να χορεύ’ και το κότσαρι!».

Το ευφάνταστο βίντεο που κυκλοφόρησε τότε στο διαδίκτυο με τίτλο «Ο Αστερίξ σ' Αντάμωμαν» ήταν μέρος των προωθητικών κινήσεων της ΕΠΟΝΑ για τον ετήσιο χορό της.


(Βίντεο: ΕΠΟΝΑ)