24 Μάρτιος 2020, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 15:27

Την αναβολή για το 2021 των Ολυμπιακών Αγώνων συμφώνησαν Τόκιο και ΔΟΕ

  • Την αναβολή για το 2021 των Ολυμπιακών Αγώνων συμφώνησαν Τόκιο και ΔΟΕ
    (Φωτ.: EPA / JIJI PRESS Japan)

Κάνοντας αυτό που ζητούσαν εδώ και καιρό αθλητές και ομοσπονδίες, και ενώ Καναδάς και Αυστραλία έχουν ακυρώσει ήδη τη συμμετοχή τους λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρότεινε στη ΔΟΕ την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και τη μετάθεσή τους έναν χρόνο μετά. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Σίνζο Άμπε ανέφερε ότι μαζί με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής είχαν τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως. Αύριο αναμένεται η τυπική ανακοίνωση από τη ΔΟΕ.

Το Τόκιο είχε ολοκληρώσει τις προετοιμασίες όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Παρά την επιμονή για μήνες πως όλα θα προχωρήσουν βάσει προγράμματος, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε ότι μια καθυστέρηση μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε μονό έτος, και που η αναβολή τους δεν γίνεται σε καιρό πολέμου.

Πάντως, κυβερνήτης της διοργανώτριας πόλης Γιούρικο Κόικε τόνισε ότι η διοργάνωση να συνεχίσει να έχει το όνομα «Τόκιο 2020», παρά το γεγονός ότι μετατίθεται το καλοκαίρι του 2021. Προς το παρόν βέβαια παραμένει ασαφές το πότε ακριβώς θα προγραμματιστεί, καθώς του χρόνου υπάρχουν και άλλες μεγάλες διοργανώσεις, και η ΔΟΕ δεν επιθυμεί να συμπέσουν.