24 Μάρτιος 2020, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 14:25

Χειμωνιάτικος καιρός από την Τετάρτη: Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

  • Χειμωνιάτικος καιρός από την Τετάρτη: Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ της Τετάρτης και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά κυρίως της δυτικής χώρας και τους θυελλώδεις ανέμους.

Σύμφωνα με το δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, ανήμερα της 25ης Μαρτίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά και πιθανώς στην Ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη θα επηρεαστούν η Κρήτη, οι Κυκλάδες και τα νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Επίσης, προβλέπονται σε Κυκλάδες και Κρήτη μέχρι το απόγευμα και από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα θα βρέχει σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες.

Την Πέμπτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην Ήπειρο, τη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Την Παρασκευή, τις πρωινές ώρες βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Επίσης, θα επηρεαστούν οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες, η ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς οι νοτιότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).

Το Σάββατο ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί κυρίως στην ανατολική και τη νότια χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα.

Θυελλώδεις άνεμοι
Nοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί άνεμοι με ένταση 7 με 8 μποφόρ θαπνέουν στις περισσότερες περιοχές, οι οποίοι την Τετάρτη στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση προβλέπεται την Παρασκευή από τα δυτικά.