24 Μάρτιος 2020, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μάρτιος 2020, 12:39

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ – Απαντήσεις σε 8 ερωτήσεις

 • Επίδομα 800 ευρώ: Σε τρεις φάσεις η διαδικασία, πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενοι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ λόγω της πανδημίας. Το μέτρο καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με ευθύνη του κράτους, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης.

Η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη» αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και να ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου. Όσοι δεν έχουν αναστείλει λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί από τα μέτρα, έχουν προθεσμία έως τις 20 Απριλίου.

Στη συνέχεια, όσοι δικαιούνται το επίδομα –περιλαμβάνονται και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση–, μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Η διαδικασία δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους, αλλά κυρίως τους εργοδότες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς διαφορετικά θα μείνουν εκτός των ευνοϊκών μέτρων στήριξης, όπως για παράδειγμα η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή τα κρατικά δάνεια.

 1. Ποιοι δικαιούνται το ποσό των 800 ευρώ;
  Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, ή αναστέλλεται η σύμβασή τους μέχρι τις 30 Απριλίου λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης. Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Ταυτόχρονα, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.
 2. Καλύπτονται και εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;
  Η αποζημίωση καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.
 3. Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την αποζημίωση;
  Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι της αποζημίωσης θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Το ποσό θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς τους. Θα πρέπει, όμως, να έχουν δηλωθεί προηγουμένως στο «Εργάνη».
 4. Τι ισχύει για τους ανέργους;
  Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου και έως 18 Μαρτίου 2020 θα λάβουν το επίδομα. Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει στις 31 Μαρτίου.
 5. Θα πάρουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις την αποζημίωση;
  Για αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου θα δοθεί ενίσχυση 800 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων.
 6. Είμαι εργαζόμενος και ανεστάλη η σύμβαση εργασίας. Πώς θα πληρώσω το ενοίκιο μου;
  Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία, θα καταβληθεί το 60% του μισθώματος. Σημειώνεται ότι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για τέσσερις μήνες.
 7. Έχω ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχει ανασταλεί η σύμβασή μου. Τι κάνω;
  Για όλους τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί ή η επιχείρηση έκλεισε με κρατική εντολή παγώνει μέχρι τις 31 Αυγούστου η καταβολή των δόσεων και γενικότερα των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
 8. Θα δοθεί και τον Μάιο το έκτακτο επίδομα;
  Τα 800 ευρώ αφορούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Εφόσον τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας παραταθούν, ενδεχομένως να δοθεί και πάλι τον Μάιο και για κάθε μήνα που τυχόν θα παρατείνονται τα μέτρα.