25 Μάρτιος 2020, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Μάρτιος 2020, 09:08

Κορονοϊός και ψυχολογία: Μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για γονείς

  • Κορονοϊός και ψυχολογία: Μερικές απλές και χρήσιμες συμβουλές για γονείς
    (Φωτ.: pixabay.com)

Αναγνωρίστε στον εαυτό σας ότι βιώνετε ένα σοβαρό στρεσογόνο γεγονός που είναι απολύτως φυσιολογικό να επιφέρει αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις (φόβο, άγχος, θλίψη, δυσφορία κ.ά.). Δώστε χώρο σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, ταυτόχρονα όμως πείτε στον εαυτό σας ότι διαθέτετε τις δεξιότητες και τη δύναμη που χρειάζεται για να αντεπεξέλθετε σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση (πάντα υπάρχει φως στο τούνελ)!

Μοιραστείτε και εκφράστε τα συναισθήματά σας σε ενήλικα κοντινά σας άτομα. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, χρειάζεστε και εσείς στήριξη.

Όταν νιώθετε πολύ πιεσμένοι, προσπαθήστε να αναζητήσετε τους λόγους που σας προκαλούν αυτό το συναίσθημα. Διαχωρίστε τους λόγους σε τρεις κατηγορίες: 1) αυτούς που επιδέχονται λύση και είναι στον έλεγχό σας, 2) αυτούς που θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, και 3) αυτούς για τους οποίους δεν είναι στο χέρι σας να κάνετε κάτι. Προσπαθήστε να μειώσετε την ανησυχία σας για τις δύο τελευταίες κατηγορίες, καθώς είναι πέρα από τον δικό σας έλεγχο, άρα δεν ωφελεί να τις σκέφτεστε διαρκώς.

Ενημερωθείτε για τον ιό από έγκυρες πηγές και περιορίστε την έκθεσή σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Η ασταμάτητη έκθεση στα ΜΜΕ δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ελέγχου της κατάστασης, στην πραγματικότητα όμως αυξάνει τα επίπεδα άγχους και μπορεί να δημιουργήσει παραπληροφόρηση.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια καθημερινή ρουτίνα, όχι όμως με πιεστικό τρόπο για τον εαυτό σας. Η διατήρηση ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να κρατήσουν μια αίσθηση σταθερότητας, τάξης και ελέγχου στη ζωή τους, παρά τα όσα συμβαίνουν.

Βάλτε κάποιους ημερήσιους και εβδομαδιαίους στόχους. Προσοχή! Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και όχι πολύ αυστηροί.

Μην αμελείτε τη σωματική σας υγεία και αυτήν των μελών της οικογένειας: η καλή σωματική υγεία και η ενασχόληση με ποικίλες δραστηριότητες βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων μας και στην ψυχική μας ηρεμία.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή, επαρκείς ώρες ύπνου και ξεκούρασης, κάντε σωματική άσκηση μόνοι ή μαζί με τα μέλη της οικογένειάς σας, ασκήσεις σε βίντεο μέσω Internet, χορό, περπάτημα στην αυλή.

Εξασφαλίστε κάποια ώρα την ημέρα που θα κάνετε κάτι ευχάριστο για τον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε ότι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, πρέπει πρώτα εσείς να έχετε ηρεμία και επαρκή ψυχικά αποθέματα.

Παρατηρήστε τα συναισθήματά σας.

Αν νιώθετε συνεχή και έντονα αρνητικά συναισθήματα που παρεμποδίζουν την καθημερινή σας λειτουργικότητα, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. (Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, διαμόρφωσαν τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας, καθώς και ανοικτών γραμμών βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης). Σε αυτόν το σύνδεσμο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

Πολυνείκη Μαστραχά
Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης