23 Μάρτιος 2020, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2020, 17:19

Επίδομα 800 ευρώ: Η διαδικασία και το έντυπο της δήλωσης

  • Έτσι ανοίγουν εμπορικά καταστήματα και malls – Πώς θα γίνονται οι αγορές
    Κλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας κατά την περίοδο του lockdown (φωτ.; ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την Τρίτη (24/3) αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, η οποία αποσκοπεί στη στήριξη εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και ανέργων από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους.

Το επίδομα των 800 ευρώ αναμένεται να δοθεί στις αρχές Απριλίου. Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης. Επίσης, θα λάβουν αποζημίωση όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η έως και τις 20 Μαρτίου, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Θυμίζουμε ότι το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Το έγγραφο
Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου θα δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζόμενων.

Μάλιστα, ο Γιάννης Βρούτσης, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, δημοσιοποίησε το έγγραφο που θα πρέπει να υποβάλλουν οι εργοδότες στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Ο υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι προβλέπονται βαρύτατες ποινές για όσους επιχειρήσουν να υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις. «Αξίζει να δείτε πόσα χρόνια κάθειρξης προβλέπονται σε περίπτωση ψεύδους δήλωσης..10 χρόνια!!! Επειδή νομοθετούμε με επείγοντα αναγκαίο & έκτακτο τρόπο πρωτοφανείς διαδικασίες κάποιοι ίσως σκεφτούν να "βάλουν το δάκτυλο στο μέλι" να κλέψουν το κράτος. Να το ξανασκεφτούν...! Οι ποινές ψευδής δήλωσης στο έντυπο εργοδοτών στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ προβλέπει κάθειρξη έως 10 χρόνια!», έγραψε ο υπουργός.