23 Μάρτιος 2020, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάρτιος 2020, 10:35

Covid-19: Η Κίνα δοκιμάζει κλινικά εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2

  • Covid-19: Η Κίνα δοκιμάζει κλινικά εμβόλιο για τον κορονοϊό SARS-CoV-2
    (Φωτ.: EPA / Yuan Zheng)

Αγώνα δρόμου κάνει η Κίνα προκειμένου να ανακαλύψει το εμβόλιο που θα καταπολεμήσει τον νέο φονικό κορονοϊό SARS-CoV-2. Ήδη άρχισε την κλινική δοκιμή εμβολίου πρόληψης της μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 108 εθελοντές.

Οι εθελοντές, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times του Πεκίνου, είναι μοιρασμένοι σε τρεις ομάδες και θα παρακολουθούνται για έξι μήνες.

Πρόκειται για εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών, που κατάγονται όλοι από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο ο ιός, προτού αρχίζει να εξαπλώνεται στο εξωτερικό. Χθες, πηγή που συμμετέχει στις δοκιμές επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι άρχισε η φάση της πειραματικής χορήγησης του εμβολίου.

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους είχαν δώσει οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας ήδη από τις 17 Μαρτίου, την ημέρα που ανακοινωνόταν η έναρξη μιας πρώτης δοκιμής εμβολίου εναντίον του κορονοϊού στο Σιάτλ, σε 45 ενήλικους εθελοντές. Εμβόλιο άρχισε να δοκιμάζει σε ζώα και η Ρωσία, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένεται να γίνουν γνωστά τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα αρκετές είναι οι χώρες που ήδη από τον Ιανουάριο άρχισαν την ανάπτυξη εμβολίου αφού η Κίνα τους έδωσε το γονιδίωμα του ιού. Μόλις την περασμένη Πέμπτη πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας δεσμεύθηκαν να προμηθεύσουν εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας COVID-19 «παντού», σε «όλο τον κόσμο», ωστόσο χρειάζονται χρονικό διάστημα από 12 ως 18 μήνες το λιγότερο.