22 Μάρτιος 2020, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2020, 20:50

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς δηλώνονται οι μετακινήσεις – Η βεβαίωση, το SMS, η δήλωση

 • Ποιες περιοχές δεν είχαν κρούσμα κορονοϊού και πού ήταν τα περισσότερα
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Νέες συνήθειες αποκτούν από τις 6 το πρωί της Δευτέρας οι Έλληνες πολίτες, καθώς το «μένουμε σπίτι» για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού πλέον έχει τη μορφή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι περιορισμένες μετακινήσεις έχουν δημιουργηθεί δύο τύποι εγγράφων που θα πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους, μαζί με την ταυτότητα ή το διαβατήριο:

 • Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, είτε σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής.
 • Το δεύτερο, η βεβαίωση Τύπου Β, είναι για τη μετακίνηση σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία, γιατρό, τράπεζες κτλ. Θα συμπληρώνεται κάθε φορά που κάποιος βγαίνει από το σπίτι.

Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις θα είναι διαθέσιμες μέσω του forma.gov.gr, από το βράδυ της Κυριακής.

Ωστόσο, οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μεμονωμένες μετακινήσεις μπορούν να στέλνουν και SMS στο 13033 χωρίς χρέωση, γράφοντας: το λόγο εξόδου με τους αριθμούς 1, 2, 3, 4, 5, 6 – αφήνοντας ένα κενό – ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Στη συνέχεια θα λαμβάνουν απάντηση.

Όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέχρι τις 6 Απριλίου η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους (ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί στην αιτιολογία που θα πρέπει να γράφεται στο SMS):

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε κατάστημα για είδη πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

Τέλος, οι πολίτες που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν εναλλακτικά μπορούν να έχουν μαζί τους μια χειρόγραφη βεβαίωση στην οποία θα αναγράφονται: όνομα, επίθετο, διεύθυνση κατοικίας, λόγος μετακίνησης, διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.