22 Μάρτιος 2020, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2020, 21:51

Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού: Πώς θα εφαρμοστεί, οι εξαιρέσεις

 • Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού: Πώς θα εφαρμοστεί, οι εξαιρέσεις
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού εξειδίκευσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, μία ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού. Η μετακίνηση των πολιτών, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι περιορισμένη από τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας μέχρι και τις 6 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

 • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
 • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τους ελέγχους θα τους κάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Σε κάθε παραβάτη θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Δύο τύποι εγγράφων
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα, κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Από τη Δευτέρα δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα (π.χ. σουπερμάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά.

Χαρδαλιάς: Το forma.gov.gr διαθέσιμο από σήμερα το βράδυ με όλες τις πληροφορίες και τις εξαιρέσεις.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται, μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.