22 Μάρτιος 2020, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2020, 22:25

Ο νέος κορονοϊός εμφανίζει και γαστρεντερικά συμπτώματα

  • Ο νέος κορονοϊός εμφανίζει και γαστρεντερικά συμπτώματα
    (Φωτ.: EPA / Rob Engelaar)

Μια μελέτη σύμφωνα με την οποία ασθενείς με Covid-19 παρουσίασαν και γαστρεντερικά συμπτώματα, και μάλιστα σε κάποιους απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, παρουσιάζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, στην καθιερωμένη ενημέρωση που κάνει για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό.

Η πολυκεντρική μελέτη που έγινε στην Κίνα ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς.

Σχεδόν οι μισοί (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα. Κατά την πορεία της νόσου, τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό παρουσίαζαν επιδείνωση όσο αύξανε η σοβαρότητα της ασθένειας. Όσοι μάλιστα δεν εμφάνιζαν γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν πιο πιθανό να θεραπευτούν και να λάβουν εξιτήριο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε επτά περιπτώσεις απουσίαζαν εντελώς τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα. «Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων Covid-19 η παρουσία γαστρεντερικών συμπτωμάτων, ακόμα και σε απουσία συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί η λοίμωξη από το νέο κορονοϊό στη διαφορική διάγνωση», επισημαίνει ο Θάνος Δημόπουλος.

Ακόμα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει την αναγκαιότητα να είναι όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, μιας και οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης. «Είναι γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία. Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή το μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στο χρόνο», εξηγεί.