22 Μάρτιος 2020, 18:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2020, 18:48

Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

  • Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Όπως ήταν αναμενόμενο από το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός πάτησε τελικά το… κουμπί του lockdown, ανακοινώνοντας μέσω διαγγέλματος την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας ως ένα ακόμα μέτρο (το πιο δραστικό μέχρι τώρα) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έλαβα την απόφαση στο όνομα του κοινού καλού.

Η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας. «Είναι το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας, που πρέπει να γίνει εγκαίρως», τόνισε ο πρωθυπουργός. Από αύριο το πρωί, δηλαδή, στους δρόμους θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο όσοι πηγαίνουν και έρχονται από την εργασία τους, όσοι πηγαίνουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή φάρμακα, όσοι πηγαίνουν σε γιατρούς ή σε κάποιον που χρειάζεται φροντίδα, όσοι αθλούνται μεμονωμένα ή ανά δύο, και όσοι συνοδεύουν το κατοικίδιο τους σε βόλτα. Επίσης, εξαιρούνται όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο. «Ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του αν πρόκειται για μισθωτό, είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τους ελέγχους θα κάνουν η ΕΛΑΣ, η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό και η Αρχή Διαφάνειας. Το πρόστιμο ορίζεται στα 150 ευρώ ανά περίπτωση. «Να μην γίνουμε Ιταλία, να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να βλάψουν την ασφάλεια των πολλών», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως στο διάγγελμά του δεν διευκρίνισε μέχρι πότε θα ισχύσει το μέτρο.

«Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία».

Το πώς θα γίνει η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα εξειδικευτεί στις 19:00 από τους υφυπουργούς: Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.