22 Μάρτιος 2020, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μάρτιος 2020, 08:53

Κρας τεστ το σαββατοκύριακο για το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας

  • Τζιτζικώστας: Από σήμερα το βράδυ ανοίγει η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
    Θεσσαλονικείς απολαμβάνουν τον σαββατιάτικο ήλιο στην (νέα) παραλία της πόλης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Οι παραλίες και τα διόδια αναμένεται να γίνουν το… βαρόμετρο για την κυβέρνηση και να καθορίσουν το αν θα βγει από το συρτάρι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ως ένα ακόμα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό το σαββατοκύριακο θεωρείται ένα κρας τεστ και θα αξιολογηθεί το κατά πόσο οι πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν τις συστάσεις, που σημαίνει ότι δεν συνωστίζονται στις παραλίες και δεν μετακινούνται στα χωριά τους μεταφέροντας τον SARS-CoV-2 σε νέες περιοχές.

Το κλίμα έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «κομβόι ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών», ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας απευθύνθηκε στο συναίσθημα ζητώντας να προστατευτούν οι μανάδες, οι πατεράδες, οι γιαγιάδες και οι παππούδες.

Ο καιρός, πάντως, όσο μπαίνουμε στην άνοιξη δεν αναμένεται να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση στα νησιά στους μη μόνιμους κατοίκους και τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ενώ έκλεισε και τα μεγάλα πάρκα και τις οργανωμένες παραλίες. Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Αλβανία, στην οποία επέστρεψαν 120.000 άτομα από την Ιταλία πριν από το κλείσιμο των συνόρων, είναι σε ισχύ στρατιωτικός νόμος για 40 ώρες, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως τις 6:00 την άλλη μέρα. Και στην Τουρκία τέθηκε χθες σε ισχύ το μέτρο της περιορισμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας, για πολίτες άνω των 65 ετών και για όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο.

Ακόμα, ο Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν τυχαίοι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ για το αν τηρείται το μέτρο της 14ήμερης κατ’ οίκον καραντίνας απ’ όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, και διευκρίνισε ότι ο περιορισμός των δέκα ατόμων ισχύει και για τα σπίτια.

«Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι ανάλογη της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί για να περιορίσουμε τη μετάδοση», ανέφερε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι τα κρούσματα έφτασαν τα 530 και ότι είναι πιθανό να διασωληνωθούν και άλλοι ασθενείς πέρα των 18 που ήδη είναι διασωληνωμένοι.