21 Μάρτιος 2020, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2020, 23:40

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται στην Ισπανία: 324 θάνατοι σε μία ημέρα

  • Καθηγητής Γιαμαρέλλος: Ξεκινάμε κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας σε έξι ελληνικές ΜΕΘ
    (Φωτ.: EPA / Enric Fontcuberta)

Μπροστά στο ενδεχόμενο «να γίνει Ιταλία» βρίσκεται η Ισπανία, η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει ραγδαία αύξηση των θανάτων από τη νόσο Covid-19, την ιογενή πνευμονία που προκαλείται από τον SARS-CoV-2. Οι Αρχές ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού – το Σάββατο ανακοινώθηκαν 324 θάνατοι, αύξηση 32% σε σχέση με μία ημέρα πριν.

«Κανείς δεν ξέρει πότε θα κορυφωθεί η επιδημία», ανέφερε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, αξιωματούχος του Κέντρου Προειδοποίησης και Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε κατά 25% μέσα σε 24 ώρες, φτάνοντας τα 24.926 περιστατικά. Στο επίκεντρο της επιδημίας είναι η Μαδρίτη όπου έχει καταγραφεί το 60% των θανάτων· ακολουθούν η Καταλονία (4.203 κρούσματα), η Χώρα των Βάσκων (1.725) και η Ανδαλουσία (1.515).

Η θνησιμότητα στην Ισπανία φτάνει στο 5,3% των κρουσμάτων, με τους περισσότερους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι άνω των 60 ετών. Είναι η τρίτη χώρα που έχει επιβεβαιώσει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα και την Ιταλία και πριν από το Ιράν, αλλά τα στοιχεία αυτά θα σταθμιστούν καθώς βασίζονται στον αριθμό των τεστ που έγιναν.

Ήδη έχουν διανεμηθεί εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία, και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.