21 Μάρτιος 2020, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2020, 22:48

Εικονική περιήγηση στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα

  • Εικονική περιήγηση στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη στην Ύδρα
    (Φωτ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα ενδέχεται να λειτουργήσουν ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με πολιτιστικά ιδρύματα και τα εργαλεία που έχουν αναπτύξει χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Μπορεί, λοιπόν, οι μη μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας να μην γίνεται να ταξιδέψουν στο νησί, ωστόσο αυτό δεν τους εμποδίζει για μια… βόλτα στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη.

Από το 2001 η Ιστορική Οικία λειτουργεί ως μουσείο, παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Το αρχοντικό του πρόκριτου Λάζαρου Κουντουριώτη (1769-1852) είναι χτισμένο την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού (τέλη 18ου αι.) στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας. Εκεί έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι, καθώς ο ιδιοκτήτης ήταν μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες. Μάλιστα, έθεσε τα πλοία, τα πληρώματα και την περιουσία του στην υπηρεσία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ο σημερινός επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την επιβλητική εξωτερική όψη και το ιδιόμορφο εσωτερικό ενός υδραίικου αρχοντικού. Μπορείτε να επισκεφτείτε όλους τους χώρους της κατοικίας είτε επιλέγοντας από την κάτοψη είτε ακολουθώντας την πορεία ισόγειο-όροφος-κατώι (δείτε ΕΔΩ).