21 Μάρτιος 2020, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2020, 16:08

Covid-19: Μοντέλο «Νότια Κορέας» ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ιταλία

  • Covid-19: Μοντέλο «Νότια Κορέας» ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ιταλία
    Εργαζόμενη γαζώνει ανακυκλώσιμες μάσκες σε εργοστάσιο στο Βαρέζε της Ιταλίας (φωτ.: EPA/Enzo Laiacona)

Έτοιμη να υιοθετήσει το «μοντέλο της Νότιας Κορέας» για την καταπολέμηση του κορονοϊού φαίνεται να είναι η Ιταλία, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, με στόχο να ανιχνευθεί ο ιός στους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Στόχος είναι να μπορέσουν να ελεγχθούν, στη συνέχεια, όλες οι κινήσεις τους μέσω συστήματος GPS, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν έρχονται σε επαφή με υγιείς πολίτες.

Στη Νότια Κορέα τα τεστ αυτά έγιναν κυρίως σε οδηγούς, με γρήγορο τρόπο και χωρίς επικίνδυνη και παρατεταμένη επαφή με τους νοσηλευτές. Σε κάποιες, μεμονωμένες περιπτώσεις οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν κατ΄οίκον. Συνολικά, ο ιός ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστο 250.000 άτομα. Στη συνέχεια, όλοι οι ασθενείς ετέθησαν υπό παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και τεχνολογίας Gps, με διαρκή εξακρίβωση των κινήσεων και επαφών τους.

Οι Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι η «τεχνολογική αυτή παρακολούθηση» θέτει ένα πρόβλημα σε ότι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απόρρητου της προσωπικής ζωής των πολιτών, αλλά οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή την στιγμή, προέχει η δημόσια υγεία.

Ένα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες, δύσκολες επιλογές, στη μάχη κατά του ιού: στρατιωτικά οχήματα, μετέφεραν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, πάνω από εβδομήντα φέρετρα που δεν μπόρεσαν να αποτεφρωθούν στο Μπέργκαμο, σε άλλες ιταλικές πόλεις και περιφέρειες, ώστε να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θ. Ανδρεάδη - Συγγελάκη.