21 Μάρτιος 2020, 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάρτιος 2020, 09:00

Πάργα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Ήπειρο

  • Πάργα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Ήπειρο
    Εικόνα από την περιοχή Καναλάκι (φωτ.: mypreveza.gr)
  • Πάργα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Ήπειρο 2
    (Φωτ.: epiruspost.gr)
  • Πάργα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την Ήπειρο 3
    (Φωτ.: thespro.gr)

Επιφυλακτικοί με τους δύο σεισμούς που συγκλόνισαν, χθες πριν τα μεσάνυχτα και σήμερα τα ξημερώματα, την περιοχή της Πάργας στην Ήπειρο είναι οι Έλληνες σεισμολόγοι. Εκείνο που τους ανησυχεί δεν είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή Καναλάκι, στο χωριό Γλυκή και κοντά στην Καστροσυκιά, αλλά το γεγονός ότι προηγήθηκε ο ασθενέστερος του ισχυρότερους σεισμού.

Ο πρώτος σεισμός των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 21 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ενώ η δόνηση των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 02:49.

Επίκεντρο και των δύο σεισμών ήταν περιοχή 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάργας και 7 χιλιόμετρα βόρεια από το Καναλάκι. Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα, ενώ οι σεισμοί έγιναν σε διαφορετικό βαθμό αισθητοί  στα Ιωάννινα, στην Ηγουμενίτσα, στην Άρτα και την Κέρκυρα ενώ υπάρχουν αναφορές και για την Πάτρα.

«Είμαστε επιφυλακτικοί»
«Είμαστε πάνω στην κορύφωση του φαινομένου. Μας ανησυχεί που ξεκίνησε από χαμηλά 4,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στα μεσάνυχτα και έφτασε τα 5.6 ρίχτερ στις 2:49 τα ξημερώματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και για την ώρα είμαστε επιφυλακτικοί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο δεύτερος ισχυρότερος σεισμός προήλθε από το γνωστό ρήγμα της Παραμυθιάς.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε πως ο σεισμός ήταν αναμενόμενος στη δυτική Ελλάδα με δεδομένους τους προσεισμούς στην Πάργα και την Καρδίτσα τους τελευταίους μήνες. «Από εμένα δεν προβλέπεται εξέλιξη σε μεγαλύτερο μέγεθος αυτή τη στιγμή, μην ανησυχήσετε», έγραψε ο γνωστός σεισμολόγος.

Υλικές ζημιές σε παλαιά σπίτια και το οδικό δίκτυο
Ο πρώτος σεισμός δεν άφησε το αποτύπωμά του στην περιοχή της Πάργας. Ο δεύτερος όμως, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Καναλάκι. Ειδικότερα έχουν καταρρεύσει κάποια παλαιά σπίτια ενώ έχουν υποστεί ζημιές πολλά που κατοικούνται. Επίσης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έχουν προκληθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων. Για αρκετές ώρες υπήρχε και διακοπή ρεύματος στην περιοχή.