19 Μάρτιος 2020, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2020, 18:53

Δικό της τεστ για τον κορονοϊό θα κάνει η Τουρκία στους Τούρκους πολίτες

  • Δικό της τεστ για τον κορονοϊό θα κάνει η Τουρκία στους Τούρκους πολίτες
    (Φωτ.: EPA)

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ενημέρωσε σήμερα το τουρκικό Kοινοβούλιο για την κατάσταση στη χώρα λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Μάλιστα όπως είπε, άμεσα θα ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις της χώρας ένα τεστ ταχείας εντόπισης του κορονοϊού και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει το δικό της τεστ ώστε να μπορούν να γίνονται 10-15 χιλιάδες εξετάσεις την ημέρα.

Τα ίδια τεστ έχει στείλει και στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι κατόπιν παραγγελίας, έστειλε 500 χιλιάδες διαγνωστικών κιτ στην Αμερική

Ο Τούρκος υπουργός εκτιμά πως έχουν γίνει 10 χιλιάδες τεστ για κορονοϊό σε όλη τη χώρα. Από τα 372.000 άτομα που έφτασαν στην Τουρκία από την 1η Μαρτίου, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός, εκείνοι που υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό ήταν 10 χιλιάδες.

Ο Φαχρετίν Κοτζά κατά τη σημερινή ενημέρωση είπε ότι οι θάνατοι εμφανίζονται σε προχωρημένες ηλικίες, ειδικά σε διαβητικούς και σε εκείνους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ή χρόνιες πνευμονοπάθειες. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ενήργησε πιο έγκαιρα από άλλες χώρες λαμβάνοντας μέτρα κατά του κορονοϊού. «Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 31 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι υπήρχε έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, εμείς ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες για μια επιδημία ως χώρα που είχε αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης από νωρίς. Βλέποντας ότι οι γείτονές μας αποτυγχάνουν στον αγώνα κατά του ιού, κλείσαμε τα σύνορα μας. Και δεχτήκαμε τους πολίτες μας να επιστρέψουν με τον όρο ότι θα υποβληθούν σε τεστ και θα τεθούν σε απομόνωση 14 ημερών. Στις 11 Μαρτίου η επιδημία χαρακτηρίστηκε πανδημία,» είπε ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Ο Φαχρετίν Κοτζά επέκρινε την Ιταλία για μη υπεύθυνη στάση απέναντι στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η Ιταλία επέτρεψε σε Κινέζους πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα, προκαλώντας την εξάπλωση της επιδημίας σε όλη την Ευρώπη,» είπε. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα εργαστήρια ανίχνευσης του ιού θα αυξηθούν σύντομα σε 36 και θα βρίσκονται σε 25 πόλεις της Τουρκίας. «Εάν η ασθένεια εξαπλωθεί στη χώρα μας και υπάρξει επιδημία, υπάρχει συνολική χωρητικότητα 25.466 μονάδων εντατικής θεραπείας. Είμαστε έτοιμοι για πιθανά κακά σενάρια», είπε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνα Φερεντίνου.