19 Μάρτιος 2020, 00:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάρτιος 2020, 00:34

Άνοιξη 2020: Ο κορονοϊός «μαυρίζει» τον πλανήτη ενώ αρχίζει η εποχή των χρωμάτων

  • Άνοιξη 2020: Ο κορονοϊός «μαυρίζει» τον πλανήτη ενώ αρχίζει η εποχή των χρωμάτων
    (Φωτ.: pixabay.com/ gellinger)

Αν και φέτος η Άνοιξη έρχεται σε μια περίοδο που η ανθρωπότητα ζει έναν ιδιότυπο χειμώνα, λόγω του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, αστρονομικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Άνοιξη εξακολουθεί να είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης και αστρονομικά να αρχίζει με την εαρινή ισημερία. Πότε; Στο βόρειο ημισφαίριο συνήθως στις 21 Μαρτίου, αν και η ακριβής ημερομηνία ποικίλει από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου.

Η εποχή ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου.

Στο νότιο ημισφαίριο, η εαρινή ισημερία αρχίζει στις 21 Σεπτεμβρίου και τελειώνει με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Η Άνοιξη αποτελεί μια σπάνια λέξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας (η άνοιξις) και ετυμολογείται από το ρήμα ανοίγνυμι ή ανοίγω. Αρχικά σήμαινε το άνοιγμα. Ωστόσο η ονομασία αυτή είναι μεσαιωνική και υποκατέστησε στη δημώδη βυζαντινή την αρχαία λέξη έαρ.

Σχεδόν από πάντα η λέξη Άνοιξη, ήταν συνώνυμη της νεότητας, της αναζωογόνησης, της ανθοφορίας και του έρωτα. Η φύση οργιάζει πάντα την Άνοιξη, τα χελιδόνια επιστρέφουν στις περιοχές όπου το κλίμα αρχίζει να ζεσταίνεται και τα ζώα ζευγαρώνουν. Το θερμόμετρο ανεβαίνει, τα θαλάσσια ύδατα ζεσταίνονται και η ζωή παίρνει άλλο χρώμα.

Ας ελπίσουμε ότι η φετινή άνοιξη δεν ήρθε μόνο αστρονομικά. Ειδικά τώρα την έχουμε περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ.

Να είμαστε καλά.